Ultieme verftips voor je interieur!

Binnenmuur schilderen? Dan kan je misschien wel wat advies gebruiken. Want hoe begin je aan deze klus? En welke materialen heb je allemaal nodig? Onze schilderexpert deelt zijn ultieme verftips.

1. Schilderen start met de juist verf kiezen

Het aanbod aan soorten verf is enorm groot: van magneetverf tot tadelakt. Ook het prijzenverschil kan groot zijn. Maar volgens onze verfexpert kies je best voor kwalitatieve verf. “Het is misschien een cliché, maar je bespaart best niet op je verf. Verf van de A-merken, die doorgaans wat duurder is, gaat nu eenmaal langer mee. Bij goedkopere verf zal je om de paar jaar een nieuwe laag moeten aanbrengen. En betaal je op termijn eigenlijk nog meer.” Zelf geeft onze expert de voorkeur aan acrylaatverf ten opzichte van latexverf. “Acrylaat vloeit veel beter in elkaar, je hebt minder kans op strepen en het is duurzamer dan latex.” Nog een tip: Hoe matter de verf, hoe minder je strepen en aanzetten zal zien. Ben je van plan om je badkamer te schilderen? Kijk dan goed of je verf geschikt is voor vochtige ruimtes. Ook als je buiten wil schilderen, stem je je verf goed af op het soort ondergrond dat je een nieuwe laag wil geven.

2. Verfborstels en -rollen

Ga je schilderen, dan heb je verfborstels en -rollen nodig. En ook daar zit heel wat kwaliteitsverschil op. “Goedkope borstels verliezen meer haren terwijl je aan het verven bent. En dat is vervelend, want die moet je dan uit je natte verf halen. Voor een gewone verfklus, dus zonder speciale effecten of structuur, gebruiken we voor muren en plafonds dezelfde borstels.” Al kan je voor een hoog plafond ook een borstel op steel gebruiken. Dat werkt net iets veiliger dan op een ladder staan als je dit niet gewoon bent.

3. Een goede voorbereiding

Het allerbelangrijkste voor een mooi resultaat? “Dat is een goede voorbereiding. Zorg dat je muren en plafonds verfklaar zijn. Oneffenheden schuur je dus eerst goed weg. Verwijder afdekplaatjes en plak wat je niet wil schilderen af met tape.” Zelf werkt onze expert het liefst met gele afplaktape, ongeacht het merk. “Bij witte tape blijven er sneller lijmresten na op de ondergrond.” Van zodra je klaar bent met het afplakken, kan je starten. “Werk alle kanten die je in dezelfde kleur schildert, zoveel mogelijk tegelijkertijd af. Respecteer zeker de droogtijd van de verf. Wij raden minstens 24 uur aan. Dit is van belang voor de dekkende werking van de verf.” De tape verwijder je wel best voor de verf droog is. Draag ook steeds aangepaste kledij en verlucht de ruimte goed.